Beeldend kunstenares Hetty Looman heeft het idee om papier (van Loes Schepens) en keramische klankbeelden te combineren, tot een bijzondere tentoonstelling én performances uitgewerkt.

In de afwisselende presentatie zijn beeldovereenkomsten te zien zoals de kleurnatuurlijkheid van beide materialen maar het verschil in de gebruikte materialen wordt evenzo duidelijk. Papier is scheurbaar, keramiek breekbaar, relatief kwetsbaar weer beide. De papierwerken in de tentoonstelling, gemaakt uit een wijde range van plantensoorten zoals groot springzaad, asperge, vlas of fuchsia en de keramische werken blijken toch in verschillende werken tot een subtiel geheel samen te kunnen gaan.

Maar ook klank is een nieuw element. Welke klank zit waar en is het te combineren tot een meerwaarde? Deze gedachten komen voort uit de experimenten van Looman met tot keramiek gestookte klei die is gevormd tot beelden met zowel beeldend vermogen als klank. Een deel ervan is gehangen in een voor deze tentoonstelling ontworpen ruimte, die als een ‘klankbubbel’ functioneert. Onderdeel is het hiervoor geschikte papier dat Schepens maakte van vlas en berk, gekleurd met indigo blauw.

Omdat de klank naast het visuele beeld een wezenlijk onderdeel van de keramische werken is, geven percussionist Sander van Elferen en celliste Wen Chin Fu afwisselend wekelijks een performance met deze klankbeelden vanuit hun eigen discipline.

Drummer en percussionist van Elferen krijgt hier met ander materiaal te maken dan metaal of hout, waar traditioneel een drumstel van gemaakt is. Tijdens zijn performance combineert hij de akoestische klanken van de beelden met elektronische geluidseffecten en creëert zo ter plekke een intrigerende en sferische improvisatie. 

Celliste en beeldend kunstenaar Fu gebruikt in haar performance de ophangingen van de beelden als snaren en versterkt elektronisch de resonanties van de klankplaten. Tegelijkertijd koppelt zij tijdens haar live optreden haar bewegingen aan de golvende klanken.

Optredens (gratis) tijdens de tentoonstelling, alleen toegankelijk via reservering via info@paperartanddesign.nl

  • Sander van Elferen opening zondag 7 mei om 14.30 uur
  • Wen Chin Fu zaterdag 13 mei om 14.30 uur
  • Sander van Elferen zaterdag 20 mei om 14.30 uur
  • Sander van Elferen afsluiting zondag 4 juni om 14.30 uur