Iedereen kent de verstilde interieurs en dat ene Straatje van Johannes Vermeer. Weinig mensen weten dat de schilder Jacobus Vrel dit soort taferelen al maakte voordat het eerste meesterwerk van Vermeer zijn atelier verliet. In de tentoonstelling Vrel, voorloper van Vermeer deelt het Mauritshuis in Den Haag het verhaal achter deze mysterieuze schilder.

Vrel werkte in Oost-Nederland en van hem kennen we zo’n 50 schilderijen: straattaferelen met figuren en intieme, verstilde taferelen binnenshuis. Vrel wordt door zijn bijzondere genrevoorstellingen gezien als een van de wegbereiders van bekende schilders als Pieter de Hooch en Johannes Vermeer. Lange tijd stonden sommige schilderijen van Vrel zelfs op naam van Johannes Vermeer. Het verhaal van de herontdekking van Vrel, in de 19de en vroege 20ste eeuw, zal in deze tentoonstelling verteld worden aan de hand van een selectie van zijn beste werken.

Aan de hand van 13 schilderijen uit binnen- en buitenland gaan bezoekers op ontdekkingstocht en leren zij Jacobus Vrel kennen via zijn werken. Uit het Kunsthistorisches Museum in Wenen komen twee bijzondere schilderijen naar Den Haag, waaronder Vrouw bij een venster (1654), het enige gedateerde werk van Vrel. 

Ook te zien in Parijs, Fondation Custodia, 17 juni 2023 t/m 17 september 2023.