De mooiste oceaan documentaires

Elk jaar worden de vijf mooiste oceaan documentaires vertoond om inspiratie en kennis te delen over de oceaan en het belang daarvan voor onze planeet. Voor dit jaar staan o.a. deze documentaires op de planning: “The return to Antarctica” en “Born to windsurf”.

De eerste documentaire gaat over Kapitein Peter Hammarstedt en zijn team van Sea Shepherd Global die naar Antarctica gaan om aandacht te vragen voor de massale overbevissing van krill. Deze piepkleine schaaldieren zijn een belangrijke voedselbron voor pinguïns, zeehonden en walvissen. Deze walvissen spelen een belangrijke rol bij de CO2 opname van de oceaan. Een potvis kan namelijk dezelfde hoeveelheid koolstof opnemen als zo’n 3.000 bomen. De industriële visserij brengt het hele ecosysteem van Antarctica in gevaar door de massale vangst van krill. En dat gebeurt legaal. Peter en zijn collega’s willen dit probleem aan de kaak stellen en de industriële krillvisserij op zijn plaats zetten.

De tweede documentaire gaat over Bjørn Dunkerbeck. Hij heeft als windsurfer 42 wereldtitels gewonnen en wil op 51-jarige leeftijd nog één keer een nieuw wereldsnelheidsrecord neerzetten. In de documentaire probeert hij in Namibië een snelheid van zo’n 100 kilometer per uur te behalen op zijn surfplank.

Bekijk het volledige programma op de website van de International Ocean Film Tour