Samen voor een schone stad!
Afvalproblematiek is een belangrijk onderwerp en iets waar heel Nederland op dit moment mee bezig is. De gemeente Den Haag wil bewoners en bezoekers betrekken om zo samen de stad en de Haagse stranden schoon te houden. Met de campagne Schoon, doen we toch gewoon? richt de gemeente zich op de verhalen van al die mensen die bezig zijn met het schoonhouden van de stad. Niet alleen straatvegers en vuilnisophalers. Maar ook de mensen die geven om hun eigen buurt en zelf de handen uit de mouwen steken. Mensen waar we trots op kunnen zijn!

Afval ligt overal. Daarom focust de campagne zich op alle soorten afval zoals zakken en grofvuil dat naast containers wordt gezet. En op alle denkbare plekken in de stad zoals zwerfafval op het strand, in de parken, op scholen en bij winkels.

Afval in het water
Veel afval belandt helaas ook in het water. Vaak is één windvlaag al genoeg om een nieuwe lading flesjes, blikjes en verpakkingen in het water te blazen. Dieren kunnen erin stikken en daarnaast is het slecht voor de waterkwaliteit. Ook bevat veel zwerfafval plastic en dat breekt niet af in de natuur. Onder invloed van uv-straling wordt het plastic bros en brokkelt het af tot steeds weer kleinere stukjes die je uiteindelijk niet meer kan zien, microplastics.

Initiatieven voor schoon water en strand
Gelukkig zijn er veel initiatieven die zich inzetten voor een afvalvrije natuur. In deze expositie komen verschillende mensen, organisaties en initiatieven aan bod die het Haagse water, het strand en de zee schoonhouden. De opruimacties op het strand, SUPpen door de grachten van Den Haag, vissen naar zwerfafval vanaf een rondvaartboot of surfen op een board gemaakt van afval, het komt allemaal voorbij. Help jij ook mee om de stad, het strand en het water afvalvrij te houden?