Escher

Met honderddertig werken zijn bij Escher in Het Paleis bijna alle stukken van de wereldberoemde Nederlandse kunstenaar M.C. Escher (1898-1972) te zien. Met als hoogtepunt en kroon op de tentoonstelling de 7 meter lange Metamorfose III. Deze enorme houtsnede en zijn bijzondere opstelling laat de kijker de Escher koppeling ervaren van eeuwigheid en oneindigheid waardoor tijd en ruimte verenigd zijn tot een organisch geheel.

Een spel van gezichtsbedrog en perspectief

Naast bewonderen kun je je hier ook verwonderen. Escher weet jong en oud te boeien met zijn wonderlijke wereld. Het Paleis toont de bekende ‘onmogelijke’ voorstellingen zoals Dag en Nacht, waarin vogels uit Hollandse weiden lijken te groeien en ‘Klimmen en dalen’, waarin rijen mensen in een oneindige lus trappen op- en aflopen. Zijn fantasierijke constructies, die in werkelijkheid onmogelijk gebouwd kunnen worden, zijn een spel van gezichtsbedrog en perspectief.

Vroeg werk

Naast de beroemde prenten vind je in het museum ook vroeg werk, zoals prachtige Italiaanse landschappen, studietekeningen van Moorse mozaïeken en bizarre stillevens. Familiefoto’s roepen het leven van Escher op en aan de hand van houtblokken en lithostenen wordt op een toegankelijke manier zijn werkwijze uitgelegd.

Beleef de wereld van Escher

De tweede etage is veranderd in een interactieve wereld voor de presentatie: Kijken als Escher. Door de innovatieve attracties word je deel van Eschers wereld: in een magische bol verschijnen en verdwijnen werelden; in een zaal lijken muren te veranderen en te bewegen, iets verder op ligt een spannende vloer! In de Kamer van Escher stap je in zijn magische wereld. Je verandert zelf het perspectief: kinderen lijken groter dan hun ouders. Heel bijzonder is de zaal met Optische Kunst. Je denkt beweging te zien, terwijl die er niet is: bij optische kunst gaat het -net als bij Escher- om gezichtsbedrog. Naast deze leuke attracties zijn er voor jongere kinderen speurtochten beschikbaar. In de reguliere vakanties zijn er voor kinderen ook workshops.

Op bezoek bij koningin-moeder Emma

Emma, de eerste van vier vorstinnen die Nederland voor een eeuw regeerde woonde tot haar overlijden in 1934 ’s winters in dit paleis. Tot 1990 hebben de vorstinnen gebruik gemaakt van dit monumentale pand. Het Paleis is ruim tweehonderd jaar oud. Het ligt in het hart van historisch Den Haag, aan een van de mooiste lanen van ons land: het Lange Voorhout, waar ’s zomers allerlei culturele activiteiten plaatsvinden. In de koninklijke vertrekken wordt op eigentijdse wijze getoond hoe Het Paleis er in de tijd van Emma uit zag.

Kroonluchters

De Rotterdamse kunstenaar Hans van Bentem ontwierp schitterende kroonluchters voor de voormalige Koninklijke vertrekken. Zo hangt er in de balzaal een enorme ster die eindeloos in twee klassieke spiegels wordt weerkaatst. In andere zalen zweven een haai, een spin en een zeepaardje boven het werk van Escher. De hedendaagse kroonluchters geven de intieme zalen koninklijke allure.