Een heel actueel onderwerp staat centraal in deze tentoonstelling: Roofkunst – 10 verhalen. Veel musea in Nederland en in het buitenland hebben de afgelopen jaren onderzoek gedaan naar de herkomst van hun collecties. Dit betreft zowel kunst met een oorlogsverleden, gestolen van Joodse eigenaren, als koloniale roofkunst. Door de geschiedenis van de objecten goed in kaart te brengen, kan de toekomst van deze kunstwerken worden overwogen.

De tentoonstelling Roofkunst – 10 verhalen maakt je deelgenoot van de worsteling die musea met gestolen kunst hebben. Waar komen de geroofde objecten vandaan? Waarom werden ze gestolen? Met een vr-bril op bevind je je ineens in een geheime kunstopslag. In een tunnel, een kilometer onder de grond, sta je plotseling oog in oog met een gestolen Rembrandt. Hoe is die daar terecht gekomen?

Het onderwerp heeft directe banden met het Mauritshuis. In 1795 namen Franse troepen de schilderijen uit de collectie van Prins Willem V mee naar Parijs, waar ze zouden blijven tot 1815. Tussen 1822 en 1875 was de benedenverdieping van het Mauritshuis gereserveerd voor het Koninklijk Kabinet der zeldzaamheden, waar verschillende objecten met een koloniale herkomst werden tentoongesteld.

Belangrijke informatie 

In verband met de tentoonstelling Roofkunst kun je twee soorten tickets boeken voor het Mauritshuis. Tickets die alleen toegang geven tot de vaste collectie en tickets voor de tentoonstelling Roofkunst + vaste collectie van het Mauritshuis. Vanwege de capaciteit van de bijzondere VR-experiences is het belangrijk om voor deze tentoonstelling vooraf online een tijdslot te boeken.