Eerbetoon aan DADA bij de Haagse Kunstkring

Januari 2023 draait helemaal om DADA bij de Haagse Kunstkring. Het is namelijk precies 100 jaar geleden dat DADA zich manifesteerde in de Haagse Kunstkring. Wat toen nog een in Nederland weinig bekende beweging was, was in het buitenland destijds al een fenomeen. Toen de Haagse Kunstkring in 1923 DADA een podium bood, betekende dat niettemin dat de vereniging duidelijk voorop liep in het tonen van vernieuwende kunst. Waarbij geldt dat ‘vernieuwende kunst’ eerder een predicaat is dat de kunstgeschiedenis de beweging heeft opgeplakt, dan dat er in 1923 zo over gesproken werd.

Zo stelde Theo van Doesburg in zijn ‘Wat is Dada’? in 1923: “Dada is geen kunstbeweging” en: “Dada is de meest onmiddellijke uitdrukking van onzen vormloozen tijd en wil dat ook zijn.”
Het laatste citaat is om verschillende redenen belangrijk. Het geeft aan dat DADA niet los gezien kan worden van de tijd waarin het actueel was. Ontstaan in het neutrale Zürich in 1916 was DADA direct een beweging die de waanzin van de Eerste Wereldoorlog hekelde. Ook in de jaren na de oorlog speelde er genoeg om DADA nog enige tijd te laten voortbestaan. Uitingen van DADA waren speels, heftig, confronterend, ontregelend en soms ronduit politiek geïnspireerd.

De Haagse Kunstkring ‘viert’ DADA in januari 2023 met een expositie, muziek, literatuur, diverse optredens en lezingen.

Opening van de expositie is op 7 januari om 16.00 uur.