Met zijn solotentoonstelling The Chiral Gate transformeert de in Berlijn woon- en werkachtige kunstenaar Paul DD Smith de ruimte van 1646 tot een on-site installatie waar slakken, amfibieën, reptielen en vissen wonen tussen de glazen wanden van vivariums en terrariums. In het gezelschap van hun eigen schaduw leven deze dieren in door de mens gemaakte omgevingen, om zich voort te planten en zich te begeven onder de controle van mensen die God spelen.

Een wereld van vivariums en terrariums
Stappend door de ruimte van 1646 baant de bezoeker zich een weg door een wereld van vivariums en terrariums. In de voorruimte zien we schilderijen van deze door de mens gemaakte omgevingen. Al kijkend van buiten naar binnen krijgt de bezoeker de kans een echte ‘voyeur’ te zijn. Met deze schilderijen refereert de kunstenaar naar architectuur die te zien is op 13e eeuwse Italiaanse schilderijen, waarop Christelijke verbeeldingen van heilige reproductie te zien zijn, zoals de Annunciatie van engel Gabriel en de heilige Maagd Maria. Achter in de ruimte van 1646 staat de ‘Chiral Gate’: een poort die bestaat uit een stapel slakken, die samen de entree vormen voor een levensgrote vivarium, waarbij de bezoeker als kijker verandert in de bekekene.

Gelijke reproductie
In Smith’s tentoonstelling maakt de bezoeker kennis met een verzameling sluipende en kruipende wezens, die in staat zijn zowel hun partner te bevruchten als zelf kinderen te baren. Al spelend met het idee van ‘chiraliteit’ (lees: asymmetrisch op zo’n manier dat het subject en zijn spiegelbeeld elkaar niet kunnen dekken) brengt de kunstenaar het idee van het gesprek tussen binairen naar voren. Een stel handen, of een gespiegeld paar slakkenhuizen, bijvoorbeeld, kunnen overlappen maar zullen als elkaars spiegelbeeld nooit precies in elkaar passen. Willen ze in elkaar passen, moeten ze samenwerken, als gelijken. In zijn schilderijen, installaties en sculpturen verbindt Smith ideeën gerelateerd aan aseksuele reproductie en hermafroditisme met ornament en symbolisme vanuit de Christelijke mythologie. Zo zet Smith’s werk aan tot nadenken over seksualiteit, gender en macht, om nieuwe manieren van kijken te vinden.

Over Paul DD Smith
Paul DD Smith (geb. 1983, UK) woont en werkt in Berlijn. Hij haalde zijn Master’s diploma aan de HFBK in Hamburg (in de klas van Jutta Koether), behaalde een Bachelor diploma aan de Leeds Metropolitan University en een Bachelor diploma in Kunst en Engelse Literatuur aan de Sussex University. In 2020 ontving Smith een beurs van Kulturprojekte in Berlijn; hij was genomineerd voor de Hiscox Kunst Preis (2017) en deed mee aan het residency programma van het Künstlerhaus Vorwerkstift in Hamburg (2016), waarna hij de beurs van het HFBK Hamburg Freundeskreis ontving. Hij stelde zijn werk tentoon bij Misc. Athens, Athene (2021); Stroboskop, Warschau (2021); CK Offspace, Leipzig (2020); Kinderhook & Caracas, Berlijn (2020); ACUD Macht Neu, Berlijn (2020); ChertLüdde, Berlijn (2019); Kunstverein Tiergarten, Berlijn (2019); Galerie Genscher, Hamburg (2019); Real Positive, Keulen (2016); Electrohaus, Hamburg (2016) en PSL (Project Space Leeds), Leeds (2012).