Bunkerdag
Bunkerdag in Den Haag
In Den Haag zijn verschillende bunkers te bezoeken die een belangrijke rol speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. Speciaal voor deze dag openen de Führer der Schnellboote & Radarpost Erika (Widerstandsnest 66 HM). Daarnaast zijn ook beide locaties van het Atlantikwall Museum Den Haag geopend. In locatie Kijkduin resteert nog circa 130 meter tunnel met zes aangesloten bunkers. In dit gedeelte van het complex wat de naam Widerstandsnest 67 HL droeg, bevond zich onder andere een onderdeel van de Luftwaffe dat het luchtruim moest afspeuren naar vijandelijke vliegtuigen. Aan de Badhuisweg in Scheveningen bouwde in 1943 de Duitse bezetters een commandocentrum dat bestond uit 13 bunkers. Stichting Atlantikwall Museum Den Haag heeft de commandobunker, een manschappenbunker en een toiletbunker weer toegankelijk gemaakt en ingericht.
Ook het Nationaal Monument Oranjehotel is geopend tijdens Bunkerdag. Het Oranjehotel is de bijnaam voor de Scheveningse gevangenis tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het complex bestaat uit circa 120 cellen. Hart van het herinneringscentrum is Cel 601, een cel die nog helemaal in authentieke staat bewaard is. Tijdens de Tweede Wereldoorlog functioneert het Oranjehotel als politieke gevangenis. Tegenstanders van het naziregime worden hier opgesloten, verhoord en veroordeeld. Maar politieke gevangenschap is van alle tijden en plaatsen. In de tentoonstelling ‘Vrijheid onder druk. Politiek gevangen, toen en nu’ geeft het museum een impressie van een aantal politieke gevangenissen in de wereld. De tentoonstelling is speciaal samengesteld in het kader van 80 jaar bevrijding. Voor een groter overzicht van de te bezoeken bunkers en activiteiten vindt je op de website van bunkerdag.
Wat is de Atlantikwall?
Tijdens de Tweede Wereldoorlog bouwde nazi-Duitsland een verdedigingslinie langs de West-Europese kust om een aanval van de geallieerden te voorkomen. Deze zogenoemde Atlantikwall liep helemaal van Noorwegen tot aan de grens met Spanje, over een lengte van zo’n 5000 kilometer. Het verbindt tienduizenden bunkercomplexen en andere verdedigingswerken met elkaar. Ook in Nederland werden op strategische plekken langs de kust honderden bunkers, tankmuren en loopgraven aangelegd. Dit had grote gevolgen: veel bewoners werden gedwongen hun huis te verlaten om plaats te maken voor de bouw van deze verdedigingswerken. De Europese kust veranderde tijdens de Duitse bezetting in een vesting, waarvan de sporen tot op de dag van vandaag zichtbaar zijn.