Voor de tentoonstelling van Royal Delft Museum ‘Bloemen in Blauw, door de lens van Bas Meeuws’ heeft de hedendaagse fotograaf Bas Meeuws met digitale technieken composities gemaakt geïnspireerd op 17e-eeuwse bloemstukken in Delfts Blauw beschilderde vazen waarvan een groot deel afkomstig is van Royal Delft. Bas Meeuws blaast het traditionele, Hollandse genre van het bloemstilleven nieuw leven in: kleurrijk, exotisch en memorabel. De tentoonstelling loopt van 17 april t/m 10 september 2023.

Bas Meeuws en zijn inspiratie
Meeuws fotografeert sinds 2010 bloemen en al snel krijgt zijn werk bekendheid in zowel binnen- als buitenland. Zijn boeketten zijn geïnspireerd op 17e-eeuwse schilders zoals bijvoorbeeld Balthasar van der Ast en Rachel Ruysch. Net als bij de meesters van het 17e-eeuws bloemstilleven, vormt de realiteit voor Meeuws de basis, maar hij zet de werkelijkheid vervolgens wel naar zijn hand. Jolanda van den Berg, directeur Royal Delft Museum: ‘Een tentoonstelling die naadloos aansluit bij de wens van het museum om unieke en verwonderende verbindingen te zoeken op gebied van aardewerk, Delfts Blauw en de geschiedenis van Royal Delft’.

Bloem voor bloem
Meeuws componeert zijn foto’s zoals de oude meesters dat deden: bloem voor bloem. Iedere bloem wordt afzonderlijk gefotografeerd in wisselende posities, en met variërende intensiteit van de verlichting. Zo stelt hij een uitgebreide digitale bloemenbibliotheek samen. Meeuws’ bloemenbibliotheek lijkt een moderne variant van de zeventiende-eeuwse tulpenboeken en van andere botanische werken uit de tijd.
 
Het resultaat is gelaagd werk, dat de tijd overstijgt. ‘Tijdloze schoonheid terugbrengen in het leven van alledaags. Plezier, verrukking, daar gaat het om’, aldus Bas Meeuws. En inderdaad spat de pracht van zijn weelderige werken af. Maar met de digitale fotografie zit hij zijn bloemen zo op de huid, dat ze heel dichtbij komen en onmiddellijk raken. Ondanks dat het voorjaar afgelopen week is begonnen, is het bij Bas Meeuws eigenlijk altijd lente.
 
Knipoog naar Vermeer
Bas Meeuws heeft zich laten inspireren door Johannes Vermeer, tijdsgenoot van ‘De Porceleyne Fles’ sinds de oprichting in 1653. Bij de op Vermeer geïnspireerde werken speelt de Royal Delft aardewerk- en bouwkeramiek collectie voornamelijk de hoofdrol met daarbij elementen die verwijzen naar de schilderijen van Vermeer die gemaakt zijn in Delft in dezelfde periode als de start van ‘De Porceleyne Fles’.