De tentoonstelling Bloeiend Duivenvoorde vertelt het verhaal van Johan Steengracht van Oostcapelle, de eerste directeur van het Mauritshuis, aan de hand van brieven, tekeningen en zijn grote verzameling boeken over het Mauritshuis. Daaronder de allereerste catalogus van het museum, door Steengracht zelf geschreven, en vele gravures van de toenmalige schilderijencollectie. Steengracht behoorde tot de familie die kasteel en landgoed Duivenvoorde bezat.

In bloei
Dit jaar staat Duivenvoorde in het teken van bloemen, een Bloeiend Duivenvoorde. Duivenvoorde sluit daarmee aan bij het 200-jarig bestaan van het Mauritshuis. Duivenvoorde haakt daarop in en toont vele hoogtepunten uit de bibliotheek, met boeken over de natuur, tuinkunst, bloemen, vlinders, vogels en kruiden. Zeer bijzonder en zeldzaam zijn de boeken van Maria Sybilla Merian (1647-1717), een kunstenares en onderzoeker die planten en insecten bestudeerde en daar schitterend gedetailleerde, gekleurde tekeningen van maakte. Een van beide exemplaren komt uit 1730 en bevat met de hand ingekleurde platen van Surinaamse insecten, reptielen en planten. Het in rood leer ingebonden boek is vrijwel nooit voor het publiek te zien. Daarnaast worden de verschillende ‘herbaria’ tentoongesteld, waaronder het herbarium van Cornelia van Nellesteyn, de echtgenote van Johan Steengracht. Zij verzamelde verschillende gedroogde planten en bloemen die ze van wetenschappelijke namen voorzag.

Blik op het personeel van de tuin
Duivenvoorde is niet alleen het kasteel met de prachtige collectie, het wordt omringd door een bijzonder Engels wandelpark. Deze Engelse kasteeltuinen werden rond 1840 aangelegd door tuinarchitect J.D. Zocher. Maar met de aanleg was het werk natuurlijk niet klaar. Het park werd met liefde verzorgd en nauwkeurig onderhouden. Die taak lag drie generaties lang in handen van de tuinbazen Willem, Dirk en Willem Gerard Gussekloo en hun team tuinmannen die de siertuinen, de kassen en de moestuin met de meeste precisie bijhielden.

In de tentoonstelling zal voor het eerst aandacht gegeven worden aan deze tuinbazen. Kasboeken, familiefoto’s, brieven en portretten worden getoond. Loop langs de slingerpaden, over de bruggen en sta af en toe eens stil bij de zichtlijnen over het landgoed. De historische ambiance is nog steeds te ervaren.

Hypermodern behang
Bloemen en natuurmotieven komen overal terug in de collectie van Duivenvoorde: het destijds hypermoderne behang in de Blauwe Logeerkamer uit de jaren 1870, gedecoreerd met bamboestengels, vogels en insecten, maakt nog steeds deel uit van het interieurensemble van de historische ruimte. Maar Bloeiend Duivenvoorde toont ook diverse schitterende jurken, Japans en Chinees porselein en verschillende schitterende porseleinen serviezen, alle met bloem- en plantmotieven.

Bloeiend Duivenvoorde, 14 april-18 december 2022

Tijdens de kasteelrondleiding Bloeiend Duivenvoorde hoor je als bezoeker alle bijzondere verhalen van de tentoonstelling. Ook de tuinen krijgen dit jaar aandacht in de historische tuinrondleiding. Daarnaast is het kasteel te bezoeken met een audiotour, die langs enkele hoogtepunten uit de tentoonstelling voert. Tickets zijn te boeken via https://www.kasteelduivenvoorde.nl/activiteiten/webshop-tickets/;

De audiotour duurt ongeveer een uur en kost  €13,50 per persoon.