Bearing Witness is een visuele reis van momenten in de tijd die het leven in chaos laat zien, de verwoesting, de menselijke ellende en de veerkracht van degenen die er middenin zitten. Zelfs midden in het conflict stopt het leven nooit, het gaat door. Het leven gaat door. Het zijn nooit zomaar foto’s, dit zijn stemmen, dit zijn boodschappen en dit zijn getuigenissen die voor altijd leven. 

“Achter mijn foto’s zitten mensen die gedwongen werden hun huis en hoop, hun familie en herinneringen achter te laten en op zoek te gaan naar een nieuw, veilig thuis. Niemand verlaat zijn huis, tenzij hij gedwongen wordt zijn huis te verlaten”, aldus Muhammed Muheisen. 

“Soms voel ik me ongemakkelijk door de tragedies die ik heb gezien en gefotografeerd. Als ik door mijn lens kijk, herinner ik mezelf eraan hoe belangrijk het is om te documenteren waar ik getuige van ben en dat die beelden harten en geesten kunnen veranderen. Dit is mijn emotionele copingmechanisme in real time”, zei Howard G. Buffett.

Bearing Witness reist langs Europese hoofdsteden
Na succesvolle tentoonstellingen in Athene, Griekenland afgelopen december en in Amsterdam in maart, komt Bearing Witness nu naar de internationale stad van vrede en recht Den Haag. De expositie is op 22 en 23 juni bij uitzondering vrij toegankelijk in Sociëteit De Witte. Daarna is de expositie van 2 juli t/m 16 augustus te zien in het Atrium Den Haag. Na Den Haag reist de expositie door naar Boekarest, Roemenië.

Muhammed Muheisen
Muhammed Muheisen is tweevoudig Pulitzer Prize-winnaar, National Geographic fotojournalist en Explorer, oprichter en voorzitter van de Nederlandse non-profitorganisatie Everyday Refugees Foundation, Global Ambassador voor Jordan Tourism Board en Canon. Muheisen werd in 2013 door TIME Magazine uitgeroepen tot Best Wire Photographer van dat jaar. Sinds 2001 documenteert hij grote gebeurtenissen over de hele wereld en al meer dan anderhalf decennium de vluchtelingencrises in verschillende delen van de wereld. In 2023 ontving Muheisen de prestigieuze National Geographic Wayfinder Award. 

Op dit moment is de documentaire ‘Finding the Light’ over het leven en de prestaties van Muhammed Muheisen uit de National Geographic documentaireserie ‘Photographer’ te zien op Disney+ en Hulu. 

Howard G. Buffett
Howard G. Buffett is fotograaf, boer, natuurbeschermer, zakenman, voormalig gekozen functionaris, voormalig sheriff en voorzitter en CEO van de Howard G. Buffett Foundation, een particuliere liefdadigheidsstichting die investeert in wereldwijde voedselzekerheid, conflictvermindering en inspanningen om mensenhandel tegen te gaan. Howard G. Buffett is in de loop der jaren onderscheiden voor zijn leiderschap en bijdragen aan de landbouw, natuurbehoud, filantropie en journalistiek. Hij ontving de hoogste onderscheidingen voor een buitenlands staatsburger van de regeringen van Mexico, Colombia, El Salvador, Rwanda en Oekraïne voor zijn werk in elk van deze landen.

Organisator van de expositie Stichting Everyday Refugees
Stichting Everyday Refugees is een Nederlandse non-profitorganisatie gevestigd in Amsterdam, Nederland, die tot doel heeft vluchtelingen, lokale gemeenschappen en intern ontheemden als gevolg van oorlog, armoede, natuurrampen en discriminatie te documenteren, op te leiden, te helpen en te empoweren.

Via hun projecten en campagnes vergroten zij het bewustzijn over de problemen en uitdagingen waarmee zij worden geconfronteerd, waardoor de ogen en het hart van mensen worden geopend voor de situatie wereldwijd. Bovendien moedigen zij via hun projecten iedereen aan om betrokken te raken, dit kan door te doneren aan een lopend project, toekomstige projecten of door vrijwilligerswerk te verrichten.