Tijdens dit driedaagse evenement met verschillende activiteiten wordt de Art Nouveau in Den Haag en de periode rond 1900 onder de aandacht gebracht. Het programma heeft gratis, online, individuele en betaalde activiteiten. Ook zijn er Engelstalige activiteiten.  

Het Den Haag van rond 1900 knalde uit zijn voegen en liep over van nieuwe inzichten en moderne inspiratie, wat tot uitdrukking kwam in alle kunstvormen: literatuur, muziek, beeldende kunst, theater en architectuur. Ook kun je Den Haag wel de Nederlandse hoofdstad van de Art Nouveau noemen. De komende editie van het Art Nouveau Festijn kent weer een geweldige variatie in activiteiten die de Art Nouveau belichten en het Den Haag van rond 1900 tot leven brengen. 

Lezingen

  • Op vrijdag 9 juni geeft Anne Marie Boorsma een lezing over ‘De slingerlijnen van de Art Nouveau’, waarbij belangrijke buitenlandse en Nederlandse kunstenaars aan bod komen.
  • Op zaterdag 10 juni zal Max Put een lezing houden over ‘Japonisme’ waarbij hij de fascinatie van veel Art Nouveau-kunstenaars voor de Japanse kunst bespreekt.

Dit jaar wordt het thema ‘Interieur’ benadrukt waarop verschillende activiteiten aansluiten zoals:

  • Een demonstratie over het maken en restaureren van plafondornamenten
  • Een workshop Glas in lood-maken, een lezing over behang van rond 1900
  • Een workshop herhalende patronen in linoleum maken
  • Een kunstexpositie van meubelen en toegepaste kunst
  • Een gecombineerde wandeling met een bezoek aan Huis de Quack dat nog een interieur bezit van rond 1900.

Verder zijn er dit jaar weer veel verschillende Art Nouveau-wandelingen, ook in het Duits, Russisch en Frans, en er komt een reprise van een wandeling met gebarentolk. Ook zijn er fietstochten, een gecombineerde vaartocht met wandeling en een workshop architectuurfotografie met Art Nouveau-wandeling.

Dit jaar is het 100 jaar geleden dat de bekende Haagse schrijver Louis Couperus overleed. Het Louis Couperus Genootschap organiseert op zondag 11 juni een Genootschapsdag, ook open voor niet-leden, met lezingen en een avondvullende voordrachtvoorstelling met teksten van Couperus. En bij het Louis Couperus Museum loopt een grensverleggende tentoonstelling over de grote schrijver.