Als inwoner van de stad Kolkata voelt de Indiase fotograaf Arko Datto dagelijks de dreiging van de klimaatverandering. In de nabijgelegen Ganga – Brahmaputra – Meghna delta verdwijnt langzaam maar zeker letterlijk de grond onder de voeten van de bewoners. Hun huizen worden meegesleurd door de zee die steeds meer land claimt. In zijn series Where do we go when the final wave hits en Terra Mutata verbeeldt Datto op bijna sprookjesachtige wijze de dagelijkse nachtmerrie van de 300 miljoen deltabewoners. Het feit dat deze mensen het minste bijdragen aan de klimaatvervuiling, maken de beelden des te schrijnender. Het werk van Datto maakt eens te meer duidelijk dat de klimaatcrisis niet iets is van de toekomst, maar al lang gaande is. De wereld staat aan de vooravond van een humanitaire ramp waarvan de omvang niet is te bevatten. Een selectie beelden uit deze series toont Fotomuseum Den Haag in Koningen van een beroofd land, Datto’s eerste solotentoonstelling in Nederland.

Shunyo Raja
De series Where Do We Go When the Final Wave Hits en Terra Mutata maken onderdeel uit van het grotere project Shunyo Raja (vertaling: Koningen van een beroofd land). Hiervoor documenteerde Datto tussen 2017 en 2020 de slinkende mangrovebossen en het stijgende waterpeil in de Sundarbans. Bijna nergens ter wereld zijn de gevolgen van klimaatverandering al zo goed zichtbaar als hier. De inwoners van de delta staan in zijn werk centraal, daar kiest Datto bewust voor. Hij wil laten zien hoe vernietigend het effect van de stijgende zeespiegel nu al is op het levensonderhoud van deze gemeenschappen.

Dystopisch
De visuele taal van Datto is het beste te omschrijven als dystopisch. Een gevoel dat wordt versterkt door de fotografische technieken die hij toepast. De foto’s uit de serie Where Do We Go When the Final Wave Hits voelen als een technicolor-droomlandschap, vaak overgaand in een bijna nachtelijke sfeer. Met behulp van flitsfotografie neemt Datto de kijker van dichtbij mee in de belevingswereld van de inwoners van Soendaban. We zien gebouwen langzaam verdwijnen in de golven, bomen die in het water vallen, mensen die wanhopig proberen hun bezittingen te redden. Ondertussen blijft de regen kletteren, terwijl de felgekleurde avondhemel een griezelige achtergrond vormt.

Nachtfoto’s
In de serie Terra Mutata gaat Datto nog een stap verder in de visualisatie van de catastrofe door enkel nog te fotograferen in de nachtelijke uren, het etmaal dat zich manifesteert als een almachtige vijand. Dit in combinatie met een experimentele benadering van full-spectrum en infraroodbeelden resulteert in beelden die surreëel aandoen. Door de toepassing van infraroodtechnologie trekt Datto een parallel tussen het verwoestende effect van klimaatverandering en oorlogsgebieden, waar deze techniek al langer wordt toegepast om in de nacht vijanden op te sporen.

Tentoonstelling
Een selectie van circa twintig foto’s uit de series Where Do We Go When the Final Wave Hits en Terra Mutata worden op groot formaat in lichtbakken getoond, waardoor de felle kleuren in het werk een extra dimensie krijgen. Koningen van een beroofd land is Datto’s eerste solotentoonstelling in Nederland. De tentoonstelling past in de programmering van Fotomuseum Den Haag, waar verbeelding van de klimaatcrisis een belangrijk speerpunt is.

Biografie
Arko Datto (1986) is kunstenaar, docent en curator uit Kolkata, India. Via fotografie, video en installatiekunst bevraagt hij de betekenis en impact van beeld in het digitale tijdperk, terwijl hij tegelijkertijd de rol speelt van waarnemer en commentator van kritische hedendaagse kwesties. Zijn werk is onder andere gepubliceerd in Time, National Geographic, The New Yorker, The Atlantic, Trouw, de Volkskrant en Vrij Nederland. Zijn werk is wereldwijd tentoongesteld in onder andere het SFO Museum, Hamburger Bahnhof (DE), Museum für Angewandte Kunst (DE), Galleri Image (DK), Unseen Amsterdam (NL), Photo London (UK). Hij heeft 3 fotoboeken gepubliceerd: PIK-NIK (Editions Le bec en l’air, 2018, FR), MANNEQUIN (Edizioni L’artiere, 2018, IT), SNAKEFIRE (Edizioni L’artiere, 2021, IT). Datto was co-curator van de Chennai Photo Biennale 2021 en wordt vertegenwoordigd door East Wing Gallery, Doha.