Voorgevoel – is die lange Schaduw – op ’t Gazon –Duidend op zonsondergang – (Emily Dickinson/ 764/ vertaling Jan Eijkelboom)

Annie Schoterman en Leonie van Santvoort studeerden beiden aan de Design Academy in Eindhoven, richting Autonome Vormgeving en vervolgden daarna hun studie aan de eerstegraads lerarenopleiding ArtEZ in Arnhem. Ze waren nooit jaargenoten, maar er ontstond een vriendschap met interesse in elkaars werk. Ze woonden en werkten enige tijd in het buitenland en bleven elkaars sporen volgen op het kunstenaarspad.

Wat beide kunstenaars vooral verbindt is hun interesse in natuur, literatuur en taal. Vanuit deze gemeenschappelijke bronnen geven zij ieder op een eigen manier vorm aan hun fascinaties en ideeën. Waar Leonie het zichtbare voelbaar wil maken draait Annie deze invalshoek om: het voelbare zichtbaar maken. 

Leonie baseert haar werk veelal op observaties van uiteenlopende verschijnselen en processen in de natuur. Dit ‘alledaagse’ laat steeds nieuwe facetten zien van een vertrouwde wereld en genereert associaties en invallen die als vertrekpunt dienen. Kracht en kwetsbaarheid, bloei en verval, afkeer en bewondering wisselen elkaar af. De buitenkant is niet altijd wat het lijkt. Soms heeft bekoring een vals randje. Het gebied waarin de grenzen vervagen vormt de basis voor haar papieren objecten en grafisch werk. 

Volgens Annie staan we wellicht ook niet ver af van de dieren- en plantenwereld met hun ondergrondse verbindingen, systemen in hun wortelstelsels, (rizomen) zwammensporen met bomen, het geheugen van vogels en vlinders. Zij is al lang bezig die wondere wereld vorm te geven in haar werk. Wat zij zich probeert voor te stellen wil zij op papier, doek of in een installatie vormgeven zoals in de samengestelde wezens met tentakels van Barbiepoppen: papier-maché achtige wezens die verwijzen naar cyborgs en de serie Faces waar zij sinds 2003 aan werkt en waarin een gesitueerde droomwereld in een soort kop met een oog wordt samengebald. Het vreemde blijft Annie onvermoeibaar trekken.