In 2020 borduurde de Haagse kunstenaar Sara Vrugt samen met meer dan 1.000 mensen een bos. In 2022 worden er met donaties van deelnemers 100.000 nieuwe bomen geplant. Met dit project realiseerden zij gezamenlijk een kunstwerk en een nieuw levend woud: 100.000 Bomen en een Bos van Draad. Dit kunstwerk is van 21 november t/m 16 december in het Atrium Den Haag te zien.

Kunstproject 100.000 Bomen en een Bos van Draad Met een groots project viert kunstenaar Sara Vrugt de natuur en het belang ervan. In 2020 borduurde zij een bos van honderd vierkante meter, waaraan iedereen kon meedoen. Samen zetten zij kunst in als vorm van verzet én gaan zij levende bomen planten: activisme was nog nooit zo aangenaam.

Het borduurwerk kwam tot stand in een pop-up atelier dat vier seizoenen lang door het land reisde. Daar werden bomen geborduurd naar aanleiding van natuurverhalen die bezoekers en deelnemers er vertelden. Alle verhalen kregen een plek in het geborduurde bos en samen vormen ze een kunstwerk waarin je in gedachten kunt verdwalen.

Met het kunstproject 100.000 Bomen en een Bos van Draad hebben Sara Vrugt en Stichting Verweven bijna € 75.000,- ingezameld. Daarmee worden honderdduizend bomen geplant, zowel in Nederland als in de tropen. Het planten van deze bomen heeft als doel om meer bos te creëren maar bovenal om te laten zien dat zelf actie ondernemen binnen handbereik ligt.

Sara: “Het aantal bomen komt voort uit het verlangen om iets substantieels bij te dragen én werd ingegeven door mijn zoon. Als hij, een kleuter, iets wil aanduiden waarvan er ECHT HEEL VEEL is, heeft hij het over honderdduizend. Het is voor hem het grootst mogelijk voorstelbare. En voor mij eigenlijk ook.” 99% Van de bomen wordt geplant in de tropen door de non-profit organisatie TreeSisters. Hun missie is: jaarlijks miljoenen bomen planten, het voorzien in eerlijk betaalde arbeid voor de bomenplanters en bewustwording vergroten van de eenheid van mens en planeet. De aanplant van 99.000 bomen zal ruim 30 hectare bos herstellen.

Om het resultaat van dit project ook dichtbij huis tastbaar te maken wordt 1% van de bomen in Nederland geplant. Dat gebeurt op twee plekken: 1. Het eerste kleine bos wordt geplant in Wijkpark De Verademing in Den Haag, in de vorm van een spiraal. Dit gebeurt in samenwerking met de gemeente Den Haag op 20 november 2022. 2. In de tuin van Museum Belvedere in Heerenveen zal het geborduurde bos op termijn vergroeien met de natuur en overgaan in een klein maar levend bos.

Over Sara Vrugt
Sara Vrugt ontwerpt met textiel en draad, humor en een idealistische inslag. Haar borduurwerken en participatieve projecten raken aan maatschappelijke thema’s. Met haar werk laat ze mensen met een frisse blik naar het dagelijks leven kijken.

Binnen de omvangrijke projecten die ze opzet zoekt ze naar de kleine verhalen, in het persoonlijke contact met deelnemers weet ze vertrouwen te wekken en te geven. Ze brengt aan de deelnemers en de thema’s die ze belangrijk vindt een ode met zachte materialen, een trage techniek en heel veel aandacht.