Grootste productielocaties

Zuid-Nederland is uitgegroeid tot één van de grootste productielocaties ter wereld voor synthetische drugs. Tegelijkertijd is Zuidoost Brabant ook één van de belangrijkste onderzoeks- en productie-locaties voor de hightechindustrie in Europa. Volgens een voorzichtige schatting van Tilburg University is alleen al de verkoopwaarde van in Nederland geproduceerde xtc en amfetamine minstens even hoog als de jaaromzet van het Europese techbedrijf ASML.

De kunstenaar zelf is opgegroeid in de Peel op de grens tussen Noord-Brabant en Limburg, een gebied waar in het verleden veel labs te vinden waren voor de productie van anabole steroïden, eerst voor het vee en later ook voor menselijk gebruik. Momenteel geldt het gebied als een belangrijke productielocatie voor xtc, en is crystal meth sterk in opkomst.

Productie van drugs

Het nieuwe project van Van Otterdijk begon tijdens het Trump-tijdperk, nadat hij de nog altijd zeer urgente klassieker ‘Brave New World’ van Aldous Huxley herlas. In het boek worden kinderen geboren en opgevoed in laboratoria, maar is het laboratorium ook een plek waar recreatieve drugs, onder de naam ‘Soma’, worden geproduceerd om de bevolking tevreden te houden. Jarenlang bezocht de kunstenaar drugslaboratoria die nog in werking waren. In één van deze labs zag hij bij toeval een ruimte waar jonge mensen werden geschoold in het produceren van drugs. Ongeveer tegelijkertijd las Van Otterdijk over een bende die via zogenaamde plofkraken vele geldautomaten had overvallen, met name in Duitsland. Bij het oprollen van deze bende, beter bekend als de Audi-bende naar het merk van de vluchtauto die de bende gebruikte, werd een instructieloods ontdekt waar men het opblazen van geldautomaten kon oefenen. De loods was daartoe voorzien van een echte geldautomaat. Het ‘instructie-lab’ voor de productie van synthetische drugs dat de kunstenaar had gezien, werd de leidraad voor zijn nieuwe project. Van Otterdijk toont foto’s uit enkele labs en door hemzelf ontwikkelde en geproduceerde lab-apparatuur waarmee de kunstenaar uiteindelijk een instructie-lab voor synthetische drugsproductie zou kunnen beginnen. De eerste resultaten zijn nu te zien bij West Den Haag.