Bevrijdingsfestival Den Haag 2022

29 april 2022 - 09:03 uur

Bevrijdingsfestival Den Haag 2022

In heel Nederland wordt op 5 mei de vrijheid gevierd tijdens Bevrijdingsdag: in veertien steden vindt het Bevrijdingsfestival plaats. Dit jaar wordt niet alleen het einde van de Tweede Oorlog gevierd, maar wordt ook stilgestaan bij de huidige situatie in Oekraïne. In Den Haag wordt het Bevrijdingsfestival op het Malieveld gevierd. Het Vrijheidsvuur wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei opgehaald in Wageningen. Het vuur komt ‘s middags aan bij de festivals en wordt in alle veertien festivalsteden tegelijkertijd ontstoken. 

 

Ambassadeurs van de Vrijheid

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemt elk jaar Ambassadeurs van de Vrijheid die op 5 mei op de verschillende Bevrijdingsfestivals optreden. De artiesten worden met helikopters van Defensie naar de festivals gevlogen. Dit jaar zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid Donnie, Duncan Laurence, Fresku en Suzan & Freek. 

 

Programma

Op de ASN Bank Stage zijn er optredens van Stage Your Voice (met leden van het Residentie Orkest), Valice, rapper Fresku (de Ambassadeur van de Vrijheid, die met een helikopter naar het Malieveld komt), de Haagse pop/rockgroep Gruppo Sportivo de Britse soulzangeres Anna-Rose Clayton, reggaeband Rootsriders, soulzanger Steffen Morrison en Sven Hammond. De dag wordt afgesloten met zanger Blaudzun.

 

Op het Sena Performers Stage zijn er optredens van Benito, Numidia, Ashafar, Zefanio, Ayden, Babs, Aliyah, Nordin en dj’s Halo, Kevin Orduña en slotact het duo Blasterjaxx. De Haagse muziekorganisaties Guap en Aight presenteren op dit podium showcases van nieuwe Haagse talenten. 

 

In de area van het Haags Hip Hop Centrum kun je de hele dag terecht voor optredens van dj's en rappers, maar er zijn ook breakdancebattles, graffitidemonstraties en dansshowcases. Voor jong en oud zijn er breakdance- en poppingworkshops.

 

Er zijn ook inhoudelijke programmaonderdelen zoals lezingen, debatten, interviews, theater en stand-up comedy. Zo rijden er elk jaar bussen vanaf het Vfonds Busplatform op het Malieveld voor een rondje door de stad, zodat je even uit de festivalhectiek kunnen stappen voor een inhoudelijk programma. Dit jaar staat o.a. in het teken van Stichting Vluchteling en hun inzet voor slachtoffers van de oorlog in Oekraïne. Er is een Vrijheidscollege met Edson de Graça, verkent het stand up-comedygezelschap Puur Gelul weer de grenzen van de vrijheid van meningsuiting met o.a. Paula Udondek en Martijn Oosterhuis, dragen jonge dichters hun gedichten over vrijheid voor en verzorgen de Young Peacebuilders een eigen bustocht.

 

HI The Hague Student Area is een speciale stage over studenten waar alle hoger onderwijsinstellingen van Den Haag zich presenteren en er de hele dag Haagse dj’s draaien.

 

Andere vaste onderdelen op het festival zoals het Plein van de Vrijheid, de festivalmarkt, de Haags Hiphop Centrum Area en een terrein met kinderactiviteiten keren uiteraard dit jaar weer terug op het Malieveld.

Het gehele programma kan je terugvinden op de website van Bevrijdingsfestival https://www.bevrijdingsfestivaldenhaag.nl/programma/

 

 

Gerelateerd nieuws

Live on the Beach

11 mei

Life I Live

22 apr