Amsterdams Kleinkunst Festival: Halve Finalisten @ Theater Pepijn

11 maart 2019 - 22:31 uur

Op 28 februari ging ik samen met vriendin Manon naar Theater PePijn voor de Try Outs van de Halve Finalisten van het Amsterdams Kleinkunst Festival. Een hele mond vol, maar wel een hele leuke ervaring. Voor ons extra speciaal omdat een vriendin van ons mee doet aan deze wedstrijd voor cabaret en kleinkunst artiesten. Grote namen van nu, stonden ooit in de finale van het AKF: Claudia de Breij, Maarten van Roozendaal, Pieter Derks, Louise Korthals, Eva Crutzen…om er maar een paar te noemen. Dus dat belooft wat!

Met een goedgevulde buik naar Theater Pepijn

Zelf ben ik al weken bezig met mijn verhuizing (vandaar de late post: Sorry!), dus was het voor mij heel fijn om even de rommel achter me te laten en naar Theater PePijn te gaan. In de buurt van het Theater vind je fijne restaurantjes zoals Impero Romano, waar wij besloten te eten voor de voorstelling. Vanaf daar was het maar een paar minuten lopen, dus de perfecte plek om de avond te beginnen. Ik nam de specialiteit van het huis: Tagliolini al Tartufo. Pasta doordrenkt van gesmolten Parmezaanse kaas met truffel. Super lekker! Maar het was al bijna tijd om te gaan dus met een volle buik richting Theater PePijn.

Taglioni Tartufo - Impero Romano

Theater PePijn is een knus theater met een gezellige bar. We waren nog best vroeg dus besloten om nog even een theetje te bestellen voordat de voorstellingen zouden beginnen. Het concept van het festival kende we eigenlijk nog niet, dus griste ik het programmaboekje bij de bar vandaan om 's te kijken wat er op het programma stond en hoe het Amsterdams Kleinkunst Festival precies werkt: we zouden iniedergeval 3 Halve Finalisten te zien krijgen die 30 minuten van hun show zouden laten zien als Try Out vóór de echte Halve Finale in april.

 

Amsterdams Kleinkunst Festival: de Tryouts

Langzaam maar zeker druppelde iedereen naar binnen en was het tijd om naar de zaal te gaan. We zochten een plaatsje achterin aan, want het was toch drukker als verwacht. De avond werd begeleid door een presentatrice die ook even kort uitlegde hoe het werkte.
De halve finalisten waren over na verschillende audities, waarbij ze steeds een stukje extra van hun voorstelling gingen ontwikkelen. Dus de eerste audities begonnen met 10 minuten, de ronde daarna met 20 minuten en zo bij de halve Finale 30 minuten.

Wachten tot het gaat beginnen!


Mirjam (de vriendin voor wie ik kwam kijken) had al laten zien dat ze overal in Nederland tryouts deden om zo hun voorstelling te ontwikkelen. Vanavond waren de laatste 3 Halve finalisten in Theater PePijn: EMMA, Meester Alex en Bart Melief. De andere kandidaten waren de week ervoor al geweest.

EMMA: This is Y

We begonnen de avond met EMMA met een stuk van de voorstelling: This is Y. De groep bestaat uit Eva, Mirjam en Maartje. 

This is Y is een muzikale zoektocht naar de identiteit van een nieuwe generatie. Een generatie die worstelt met de paradox van het erbij willen horen en het uniek willen zijn, en daarmee enkel lijkt te leven voor de bevestiging van anderen. Kunnen, en durven we nog echt authentiek te zijn?EMMA brengt een muzikale hunkering naar liefde, geborgenheid en verbinding. Generatie Y gevangen in close harmony.

Maartje Goes, Mirjam Mertens en Eva Fiselier: EMMA. Foto: Anne van Zantwijk

Het grappigste van de voorstelling vond ik het stukje over de Tinderdates. Allerlei potentiële partners komen voorbij: Jasper, de personal trainer, die valt op volle dames en die de dame graag wil helpen afvallen. Ook het lied over de super knappe jongen waarmee een van de dames op date is, maar die niet wordt gezien, omdat de jongen in kwestie al naar een ander meisje zit te kijken.

Een leuke voorstelling met mooie nummers, maar ook grappige en herkenbare anecdotes. 

Meester Alex - Ben ik in één keer die gast

Alex Bergman - Meester Alex. Foto: Anne van Zantwijk

Meester Alex had echt een hele gave opkomst. Hij deed me erg denken aan Diggy Dex en Gers Pardoel. Grappig, maar goed met woorden en muziek. Hij kon ook nog 's dansen, doordat hij op een feestje gekke moves aan het doen was en daardoor zulke aandacht kreeg dat hij besloot daar iets mee te gaan doen. Was hij in één keer die gast. Hij bleek ook nog te kunnen dichten en zingen, dus werd hij in eens weer díe gast.

Samen met gitarist Lucas Thijs vertelt hij het verhaal van jezelf zijn, maar toch niet helemaal, maar toch dan juist weer wel. Eigenlijk nergens om geven, maar dan toch de keuze te maken om op dat moment die gast te zijn. Ik vond het heel leuk hoe Meester Alex het liedje met auto tune maakte. Dat liedje heeft zeker nog een hele avond in m'n hoofd gehangen, maar op de een of andere manier kan ik er nu niet meer op komen.

Bart Melief - Het uur U

Bart Melief. Foto: Anne van Zantwijk

Het uur U van Bart Melief begon sowieso al heel anders dan de andere kandidaten: met een groot scherm met beelden. Hele realistische beelden over kuikjes die door de shredder gaan voor kipnuggets tot Afrikaanse kinderen die op zoek zijn naar bruikbaar afval op de vuilnisbelt.

De voorstelling van Bart was enorm verschillend vergeleken met de vorige kandidaten: veel zwaarder en met lastige onderwerpen. Sommige grappen net over het randje en soms toch awkward waardoor de helft van het publiek een beetje in de war was.

Zoals zelf op de site van het AKF staat:

Met zijn onsympathieke gezever en vermoeiende onderwerpen weet Bart het publiek in no time van zich te vervreemden. Laat u meevoeren in een tranendal van pijnlijke actualiteiten en geniet van het schuldgevoel dat met bulldozers tegelijk uw strot wordt ingereden. Het Uur U is een pretentieuze kutvoorstelling met een paar diepzinnige citaten om de jury te pleasen, maar met net iets te veel harde grappen om daadwerkelijk kans te maken op een prijs. 

Soms vind ik het niet erg om aan het denken gezet te worden, maar ik moest zeggen dat ik na deze voorstelling echt zoiets had van pffoe. Ik ben zelf namelijk erg fan van lichte grappen, zoals Jochem Myjer en dergelijke dat doen. Lekker normaal doen en vooral niet te zwaar, maarja zo zie je maar ieder z'n ding.

To be continued..

Ik heb iniedergeval een leuke avond gehad en raad zeker Theater PePijn aan. Een gezellig theater bijna verstopt in de stad. Ook ben ik benieuwd hoe de kandidaten het gaan doen. Ik hoop natuurlijk dat EMMA ver komt, maar Meester Alex vond ik ook heel tof.
Op 5 en 6 april zijn de halve finales in Theater Bellevue en op 8 april de finale in Amsterdam.

Ik wens de kandidaten veel succes!

 

Meer willen weten over de voorstellingen in Theater PePijn? Check dan onze evenementen of check de agenda van Theater PePijn.

 

Gerelateerd nieuws

Green Garden Festival

21 aug

WINACTIE - THANKGOD IT'S YOGA

09 aug