Het Nationale Theater - De eeuw van mijn moeder

Vrijdag 30 september 18:30

Toneel

De eeuw van mijn moeder is een familieverhaal over de emigratie van Nederlands-Indië naar Nederland. Regisseur Eric de Vroedt schreef een nieuwe voorstelling over zijn moeder Winnie, gespeeld door Esther Scheldwacht.

Familiegeschiedenis
In De eeuw van mijn moeder volgen we het verhaal van immigrante Winnie (gespeeld door Esther Scheldwacht). In 1948, terwijl de ‘politionele acties’ haar geboorteland Nederlands-Indië teisteren, komt ze aan in Nederland. Winnies leven is getekend door de koloniale samenleving waarin ze werd geboren. Haar grootmoeder was nog een Njai (een inlandse vrouw met status tussen dienstbode en geliefde). Haar moeder is voor haar lijfsbehoud in de oorlogs- en wederopbouwtijd afhankelijk van mannen. Als reactie hierop streeft Winnie naar ‘niet-Indisch’ zijn, wat voor haar betekent: autonoom zijn, vrij zijn, zelf de regie in handen hebben. Haar volwassen leven wordt gekenmerkt door ‘ontsnappingspogingen’ uit situaties waarin die autonomie wordt bedreigd. Maar steeds trapt ze in een nieuwe val.

Epos over emigratie
De eeuw van mijn moeder is een epische vertelling waarin het relaas van één vrouw een prisma blijkt voor grote historische omwentelingen in de (westerse) wereld na de Tweede Wereldoorlog: de eerste generatie migranten; de naweeën van de oorlogsjaren in het Nederland van de jaren ‘50; de tweede feministische golf van de jaren ’60-’70; het harde kapitalisme van de jaren ’80 en ’90; de desillusies van de jaren ’10.

Tekst & regie: Eric de Vroedt 
Spel: Denise Aznam, Emma Buysse, Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Antoinette Jelgersma, Phi Nguyen, Johannes Wirix-Speetjens, Mark Rietman, Esther Scheldwacht, Joris Smit, Jatou Sumbunu en Romana Vrede.

Dramaturgie: Willemijn Barelds
Decorontwerp: Maze de Boer
Licht en video ontwerp: Bernie van Velzen
Kostuumontwerp: Lotte Goos
Muziek: Remco de Jong & Florentijn Boddendijk
Regieassistentie: Chyramain van Kempen

Op dit moment weten we nog niet wanneer we onze nieuwe voorstelling De eeuw van mijn moeder aan je kunnen laten zien. We hebben meerdere voorstellingen ingepland tussen 26 maart en 20 juni in de Koninklijke Schouwburg, zodat we kunnen spelen zodra de theaters open mogen.

 

Gerelateerd nieuws

Bevrijdingsfestival Den Haag 2022

29 apr

Uit Het Gareel Festival

14 apr