Balenciaga

Zondag 27 november 10:00

Tentoonstellingen

Cristóbal Balenciaga (1895 – 1972): hij werd beschouwd als le maître onder de couturiers. “Als haute couture een orkest is, dan is Balenciaga de dirigent en de rest van ons slechts de musici die de aanwijzingen van de meester volgen”, zei Christian Dior eens. 

In het najaar van 2022 toont Kunstmuseum Den Haag met de modetentoonstelling Balenciaga – Meesterlijk zwart een eerbetoon aan zijn oeuvre in deze kleur. Het is voor het eerst dat zo’n grote selectie werken van Balenciaga in Nederland te zien is. Of het nu opaak, transparant, mat of glanzend is, de couturier speelde met zwart een betoverend spel. De speling van licht op Balenciaga’s zwart zorgt voor een briljante stofuitdrukking, waardoor de lijn van zijn sculpturale ontwerpen nog meer wordt benadrukt. Zwart in kant, borduurwerk, fluweel, gedrapeerde zijde, franjes of schitterende pailletten… Elk couturestuk is magnifiek uitgevoerd.

Meer dan 100 topstukken uit de depots van Palais Galliera en Maison Balenciaga stelen van 24 september 2022 t/m 5 maart 2023 de show in Balenciaga – Meesterlijk zwart.

Deze tentoonstelling is in samenwerking met Palais Galliera en Paris Musées.

Gerelateerd nieuws

Uit Het Gareel Festival

14 apr

WTFuture

18 nov