Global Wardrobe

Zaterdag 27 november 10:00

Tentoonstellingen

De tentoonstelling in tijdsperiodes

De modetentoonstelling in het Kunstmuseum is in fasen verdeeld: de 18de en 19de eeuw, 20ste eeuw en het heden. Zij vertegenwoordigen de fases van imitatie, inspiratie en innovatie. Er is bewust gekozen om dit thema niet per regio te behandelen maar in tijdsperiodes. Zo wordt duidelijk hoe mode en 'de wereldwijde connectie' voortdurend veranderen en in een historische context te plaatsen zijn. 

Kleding als wereldgeschiedenis

Handbeschilderde katoen uit India, soepele Chinese zijde, fantasievolle batik uit Indonesië of kleurrijke varianten op de Japanse kimono: deze kledingstukken dragen de wereld in zich en vertellen verhalen over inspiratie en verbondenheid. Mooie, maar ook pijnlijke verhalen, want veel van deze textilia kwamen tot stand in een periode van kolonisatie en ongelijke machtsverhoudingen. Het Kunstmuseum nodigt de bezoeker uit om eens voorbij de schoonheid van de mode items te kijken, en de kleding te zien als onderdeel van de wereldgeschiedenis.  

Cultureel toe-eigenen

Ook wordt er in de tentoonstelling stilgestaan bij het ‘kopiëren’ uit andere culturen, en al helemaal zonder correcte bronvermelding, wat sinds de laatste tijd benoemd wordt als cultureel toe-eigenen, ofwel ‘cultural appropriation’. Kopiëren onder het mom van waardering en inspiratie wordt tegenwoordig veel kritischer bekeken. Cultureel toe-eigenen wordt nauwlettend in de gaten gehouden, waarbij sociale media een belangrijke rol spelen. De hele wereld kijkt mee. Als gevolg hiervan lijkt er een kentering gaande in de modewereld. Verschillende grote modehuizen en ook minder bekende modeontwerpers zoeken naar manieren waarbij ze verantwoording afleggen voor het gebruiken van andermans erfgoed. Of ze kiezen voor een verbindende en gelijkwaardige samenwerking, waarbij het handwerk lokaal (en eerlijk betaald) wordt uitgevoerd.

Innovatie: de hedendaagse makers

Speciale aandacht gaat ook uit naar makers in mode van nu, die ontwerpen met een open blik op de wereld en daarbij hun eigen culturele achtergrond op de voorgrond zetten. Na decennia waarin grote couturiers uit de West-Europese modegeschiedenis zich lieten ‘inspireren’ door culturen van buitenaf, is het nu tijd voor een nieuw geluid. Jonge ontwerpers met een diverse wereldwijde culturele achtergrond pakken binnen de Parijse, Londense en New Yorkse modewereld uit met invloeden uit eigen erfgoed. Deze wordt niet meer weggepoetst om alleen aan een ‘westerse blik’ te voldoen, maar juist ingezet om eigenheid te benadrukken. In de tentoonstelling worden deze ontwerpers een podium geboden om hun eigen verhaal te vertellen. Denk aan Kenneth Ize, Jamie Okuma, Christopher John Rogers, Karim Adduchi, Hanifa, Lisa Konno, Tomo Koizumi, Thebe Magugu, Curtis Oland, Celest Pedri-Spade, Orenda Tribe, Maison Artc, Rich Mnisi en Sindisu Khumalo. Ondanks hun onderling verschillende culturele diversiteit, is er een rode draad van verbintenis in hun werk te zien. Zij spreken zich uit via hun modewerk en bieden zo een nieuwe kijk op de wereldwijde modeconnectie.

Gerelateerd nieuws

WTFuture

18 nov

Enquête Haagse Beweegprofielen

26 okt