Yke Prins - Oer, reflecties

Zaterdag 25 juni 12:00

Tentoonstellingen

Als kind van haar tijd vereeuwigt de multidisciplinaire beeldhouwster Yke Prins haar gedachten al vier decennia in diverse materialen waaronder klei, hout, brons, steen, staal en inkt op papier. Hierbij aangestuurd door haar intuïtie en het toeval met respect voor de mogelijkheden en aard van het materiaal en haar liefde voor de natuur en muziek.

“De titel Oer onderstreept de grote fascinatie voor de kracht van de oertijd en natuur. De artelier van Yke gelegen op landgoed Clingendael  wordt omringd door de groei en beweging van en verschillende lichtinvallen op de oude bomen die een grote inspiratiebron zijn. Deze intrigerende processen vertaald zij naar vormen in haar werk.”

Haar energieke handen en geest laten de materie letterlijk qua betekenis en inhoud groeien en veranderen zoals de natuur om haar heen de vele seizoenen doorleeft: van zaadje tot uitgedroogde stronk. Processen die voor Yke Prins van grote betekenis zijn om uitdrukking te geven aan haar fascinatie en zich te verbinden met de materialen waarmee ze werkt. Hun vloeiende vormen wisselen elkaar af, zoeken elkaar in hun gesloten of ruimtelijke beweging op en verraden aan de toeschouwer een intrigerend binnenleven.

Op zaterdag 4 juni opent de solotentoonstelling Oer, Reflecties ter gelegenheid van het 40-jarig kunstenaarsbestaan van Yke Prins en zal een landschap aan kunstwerken tonen in de Weissenbruchzaal als vervolg op de eerder in januari 2020 vanwege de door het coronavirus gesloten tentoonstelling Oer. Het gevarieerde werk verraadt de onderlinge bestuivingen binnen het symbolische thema Oer en haar boodschap over de toekomst.

Voor het 40-jarig jubileum is tevens een bijzondere en prachtig vormgegeven publicatie genaamd Oer, Reflecties samengesteld die op de opening wordt gepresenteerd. In dit tweetalige boek (Nederlands en Engels) zijn reflecties opgenomen op het werk en de ontwikkeling van Yke Prins, opgetekend tijdens gesprekken die de kunstenares het afgelopen jaar heeft gevoerd met uiteenlopende mensen werkzaam binnen de kunst. Het betreffen weerspiegelingen van gedachten en uitwisselingen over de betekenis van haar werk binnen de moderne (beeldhouw-) kunst. Curator van Oer en Artistic Director Palmyra Sculpture Centre Ien van Wierst,  museumdirecteur Beelden aan Zee Jan Teeuwisse, filosoof Marja van Rossum, curator Anne Berk, collega-kunstenaar Simone van den Heuvel en ikzelf als kunsthistorica, hebben  hieraan bijgedragen. Tezamen geeft het met de vele afbeeldingen van zowel beelden als tekeningen een indringend beeld van werk, inspiratiebronnen en motivatie van de beeldhouwster. Het boek is zonder enige twijfel een aanwinst voor eenieder met interesse voor de moderne kunst en zal bovendien voor de bezoeker van de tentoonstelling Oer, Reflecties een waardevol naslagwerk zijn om het werk van Yke Prins nog meer te doorgronden en te waarderen.

Gerelateerd nieuws

Uit Het Gareel Festival

14 apr

WTFuture

18 nov