Anton Vrede - Schoonheid met een scherp randje

Zaterdag 25 juni 12:00

Tentoonstellingen

Anton Vrede werd geboren in Willemstad (Curaçao) en verhuisde met zijn ouders op 3-jarige leeftijd naar Nederland. Na zijn middelbare schoolopleiding ging Vrede naar de Sint Joost Kunstacademie in Breda (tegenwoordig St Joost School of Art & Design geheten). Daar kon hij echter zijn draai niet vinden en stapte over naar de Willem De Kooning Academie in Rotterdam. Hier studeerde hij cum laude af. Deze beeldend kunstenaar is veelzijdig en werkt als schilder, graficus, illustrator en beeldhouwer in en expressionistische, figuratieve, soms abstraherende stijl.

Tot midden de jaren negentig van de vorige eeuw werkte Anton vanuit zijn woning in Rotterdam. Anton heeft in zijn leven aan honderden exposities deelgenomen. Hij heeft voor zijn werk onder andere de Drempelprijs en een Stipendium van de Rotterdamse Kunststichting ontvangen. De Drempelprijs is een aanmoedigingsprijs van de gemeente Rotterdam voor de meest veelbelovende afstuderende leerling van de Willem de Kooning Academie.

In zijn werk grijpt Vrede terug op oeroude symbolen die voorkomen in mythen, sprookjes, fabels en legenden uit alle windstreken en na alle eeuwen nog niets aan kracht hebben ingeboet. Dergelijke symbolen en dromen kunnen we tegenwoordig goed gebruiken, in een wereld die de afgelopen jaren vele illusies armer is geworden. Soms is het beter even niet te zien wat je ziet, en goed te kijken naar iets dat er eigenlijk niet is maar dat er wel zou moeten zijn.

Zonder het te weten kijken we bij het werk van Vrede vaak naar een zelfportret. Wat we zien is Anton Vrede die kijkt en droomt. In zijn schilderijen, tekeningen, beelden, zien we hem kijken naar Bugs Bunny en de Indiase god Ganescha, we zien hem kijken naar de haas van Dürer en de leeuw van Henri le Douannier Rousseau, en in de menagerie die hij zich in al die jaren heeft toegeëigend zien we hem steeds helderder dromen van een wereld vol vertrouwen, in wankel evenwicht weliswaar, maar toch.

Gerelateerd nieuws

Uit Het Gareel Festival

14 apr

WTFuture

18 nov