Alexine Tinne, fotograaf - Haar wereldbeeld

Zaterdag 21 mei 12:00

Tentoonstellingen

Alexine Tinne (1835 – 1869) was in de negentiende eeuw wereldberoemd als ontdekkingsreiziger. Ze was echter ook een van de belangrijkste pioniers uit de begintijd van de fotografie in Nederland. Nieuw onderzoek naar haar leven en werk is aanleiding voor een herwaardering van het vernieuwende fotografische oeuvre van deze ‘Haagse dame’. Alexine Tinne experimenteerde op hoog niveau met techniek en vorm en deed dit op eigenzinnige wijze. Ook ontwikkelde ze in haar latere levensjaren een voor haar tijd opmerkelijke egalitaire kijk op de wereld. Tijdens haar verblijf in Noord-Afrika legde ze zich toe op portretten van haar Nederlandse, mediterrane en Afrikaanse reisgenoten, haar ‘nieuwe familie’. Deze mensen wist ze zonder negentiende-eeuwse standsverschillen en met grote compassie en creativiteit vast te leggen.

Het Haags Historisch Museum presenteert in samenwerking met Universiteit Leiden als eerste een compleet overzicht van het fotografisch oeuvre van Tinne. Fotografie van tijdgenoten geeft internationale context aan haar werk. Haar negentiende-eeuwse foto’s gaan bovendien een dialoog aan met het werk van de hedendaagse fotografe Dagmar van Weeghel (1974).

De familie van Alexine Tinne, die officieel Alexandrine heette, was zeer vermogend. Haar vader had een groot fortuin opgebouwd met Zuid-Amerikaanse plantages waar ook tot slaaf gemaakte mensen werkten. Aan het chique Lange Voorhout ontwikkelt Alexine zich tot een vrijgevochten persoonlijkheid die zich verdiept in verre landen en lege plekken op de wereldkaart. Samen met haar ouders bezoekt zij in eerste instantie klassieke bestemmingen in Europa, maar later reist ze als eerste westerse vrouw samen met haar moeder, tante en een heel gevolg door Afrika. Originele invalshoeken en vernieuwingen.

De tentoonstelling legt nieuwe verbanden met bekende namen uit de fotografiegeschiedenis, zoals de Britse fotograaf Francis Frith (1822-1898). Zij ontmoetten elkaar op doortocht in Egypte en het is waarschijnlijk dat Alexine met Frith’s camera heeft gefotografeerd. Bovendien is ze hoogstwaarschijnlijk te zien op twee foto’s die Frith maakte van tempels in Egypte. Terug in Den Haag blijkt zij fotografische experimenten te hebben uitgevoerd met de Engelse fotograaf Robert J. Bingham, waarvan in de tentoonstelling nieuw ontdekt materiaal wordt getoond.

Actuele thema’s
Het Haags Historisch Museum organiseerde in 2012 al een grote biografische tentoonstelling over Tinne’s reizen door Europa en Afrika, en de collectie voorwerpen die zij verzamelde in het gebied dat wij nu kennen als Zuid-Sudan. Het museum heeft, mede dankzij schenkingen van de nazaten van Tinne, een bijzondere collectie persoonlijke bezittingen in beheer. De huidige tentoonstelling is echter méér dan een presentatie van haar werk en nalatenschap. Het Haags Historisch Museum vindt het belangrijk om in tentoonstellingen in te spelen op actuele thema’s, zoals de erkenning van het belang van vrouwelijke kunstenaars of de manier waarop het oriëntalisme lange tijd de westerse blik op de Islamitische wereld en Noord-Afrika heeft vertekend. Onderwerpen als diversiteit, inclusie en meerstemmigheid zijn belangrijke uitgangspunten voor de programmering.

Podcast
Beluister de driedelige podcastserie over het bijzondere leven van Alexine. Aan de podcast werkten bekende actrices mee: Jennifer Hofman vertelt het verhaal, Anna Drijver kruipt in de huid van Alexine en Jacqueline Blom is Henriëtte, Alexines moeder. De serie is geproduceerd door Goeie Ouwe Koeien, in samenwerking met Thomas Hoonhout, die de edit en het sounddesign verzorgde. De podcast wordt aangeboden via Apple Podcast en Spotify.  

Gerelateerd nieuws

Uit Het Gareel Festival

14 apr

WTFuture

18 nov