De Calcutta Brieven

Woensdag 10 augustus 07:00

Tentoonstellingen

De koloniale archieven van Suriname bevatten waardevolle archiefstukken.  Deze archiefstukken geven een boeiend inzicht in het leven van Hindostanen uit India, die na de afschaffing van de slavernij naar Suriname zijn gehaald. Zij werkten op basis van dwangcontracten op de Nederlandse plantages. Nazaten van deze Hindostanen, in Nederland verenigd in het Haagse Sarnámihuis, hebben zich ingespannen om een nieuwe bron van informatie te ontsluiten: de Calcutta Brieven.  

De Calcutta Brieven is de correspondentie van de koloniale autoriteiten in Suriname en India over het wel en wee van Hindostanen die na de afschaffing van de slavernij de Afrikaanse totslaafgemaakten moesten vervangen als contractarbeiders. Het bevat ook enkele brieven van families. Uit de 1634 archiefmappen heeft het Sarnámihuis een selectie gemaakt van een aantal persoonlijke brieven.  Het is inspirerend om verhalen te vertellen over de geschiedenis van de Hindostaanse gemeenschap.  

Tentoonstelling zal worden geopend door Amar Soekhlal voorzitter van Sarnámihuis en Robert van Asten om 17:15 op dinsdag 7 juni.

Gerelateerd nieuws

Uit Het Gareel Festival

14 apr

WTFuture

18 nov