Gabriele Münter - Jongens op Vastenavond

Vrijdag 4 februari 10:00

Tentoonstellingen

Kunstmuseum Den Haag presenteert zijn nieuwste aanwinst Jongens op Vastenavond uit 1911 van Gabriele Münter (1877-1962) in een intieme tentoonstelling tussen haar tijdgenoten. Het schilderij was de afgelopen jaren al te zien in het museum als langdurig bruikleen, maar is nu geschonken door THE EKARD COLLECTION ter nagedachtenis en ter ere van Henry en Erica Drake.

Uit de schaduw
Kunstmuseum Den Haag koestert een verzameling Duitse expressionisten, waaronder een groep werken van de kunstenaars van Der Blaue Reiter. Deze deelcollectie is sinds de jaren twintig van de vorige eeuw opgebouwd met werken van Wassily Kandinsky, Franz Marc, Alexej von Jawlensky, August Macke, Heinrich Campendonk en Paul Klee. De belangrijkste aankopen vonden na de Tweede Wereldoorlog plaats, veelal in de jaren vijftig. Opvallend genoeg werd nooit werk verworven van Gabriele Münter, die vanaf het allereerste begin onderdeel uitmaakte van deze kunstenaarsgroep. Lange tijd stond Münter onterecht in de schaduw van haar partner Kandinsky. Met terugwerkende kracht is er in de afgelopen jaren veel belangstelling voor het werk van Münter en krijgt zij erkenning voor haar rol binnen het Duits expressionisme. De verwerving van het schilderij Jongens op Vastenavond is dan ook niet zomaar een verrijking van de collectie van het museum. Het is een cruciale aanvulling waarmee het verhaal van Der Blaue Reiter nog beter verteld kan worden.

Jongens op Vastenavond
Gabriele Münter schilderde Jongens op Vastenavond vermoedelijk in de winter of het vroege voorjaar van 1911. We zien twee jongens ingepakt in dikke winterkleding in een dorpsstraat tegen een besneeuwde achtergrond. De petten en beglaasde ogen verbergen de gezichten van de jongens, slechts hun bevroren neuzen en rode wangen zijn zichtbaar. Eén van de jongens eet een pannenkoek. De traditie van Vastenavond gaat terug tot de Middeleeuwen en is zowel verwant aan Carnaval als aan Maslenitsa – een Russisch pannenkoekenfeest. In verschillende Europese landen wordt deze dag in februari of maart gevierd door het eten van pannenkoeken. Vastenavond staat daarom ook wel bekend als "Pannenkoekdag" of “Vette Dinsdag”. Het symboliseert het einde van Carnaval en het begin van de vastentijd.

Belangrijke schenking
De collectie van Kunstmuseum Den Haag is voor een groot deel dankzij de steun van particulieren tot stand gekomen. Zo verwierf het museum in 1971 de inmiddels wereldberoemde collectie schilderijen van Piet Mondriaan via een legaat van de verzamelaar Salomon Slijper. De schenking van Jongens op Vastenavond is niet alleen een belangrijke aanwinst voor de museumcollectie, maar ook voor de Collectie Nederland als geheel. Met deze tentoonstelling staat het museum stil bij deze belangrijke schenking en verwelkomt Münter tussen haar artistieke broeders in de collectie.

Gerelateerd nieuws

Uit Het Gareel Festival

14 apr

WTFuture

18 nov