Rondleiding en beklimming toren Grote Kerk

Zondag 2 augustus 11:00

Rondleiding

Grote Kerk
Beklim de Haagse Toren van de Grote Kerk tijdens deze rondleiding, leer meer over de geschiedenis van dit 15e-eeuwse monument en geniet boven van het spectaculaire uitzicht over Den Haag, Scheveningen en Kijkduin!

Beklimming Haagse Toren
De toren van de Grote Kerk, ook wel De Haagse Toren genoemd, is elke week van dinsdag tot en met zondag opengesteld voor publiek. Onder leiding van een gids beklim je de 288 treden van de toren en leer je meer over de historie van dit 15e-eeuwse monument. Tijdens de 1 uur durende rondleiding maakt de gids regelmatig een tussenstop voor wetenswaardigheden en anekdotes. Eenmaal boven aangekomen op het balkon kun je helemaal rondom wandelen en genieten van het fenomenale uitzicht over Den Haag en de badplaatsen Scheveningen en Kijkduin.

Geschiedenis Haagse Toren
De Grote of St. Jacobskerk behoort samen met het Binnenhof tot de oudste gebouwen van Den Haag. Vermoedelijk bestond er al een houten kerk in de 13e eeuw. De 15e-eeuwse toren is evenals de kerk in baksteen opgetrokken, en - bijzonder in ons land - zeszijdig. De toren werd niet alleen als klokkentoren gebruikt, maar ook als uitkijkpost voor vijandelijke invallen uit zee. De toren bleef echter niet lang staan: in 1539 brandde hij gedeeltelijk af na een blikseminslag. De landsheer in Den Haag, keizer Karel V, trok zijn portemonnee en steunde daarmee het herbouwen van de toren. De toren kreeg van Karel V een nieuwe luidklok die burgers bij gevaar kon waarschuwen. Deze klok uit 1541 hangt nog steeds in de Haagse Toren. Op de klok is de oudste afbeelding van een Haagse ooievaar te vinden. Toen de kerk in 1810 aan de kerkmeesters werd overgedragen, bleef de toren het eigendom van de gemeente, wat tot op heden het geval is. De toren had dan ook een duidelijke functie voor de veiligheid, zeker omdat Den Haag geen vestingwerken bezat. Vanaf de toren kon men gevaren tijdig signaleren. Ook diende de toren als brandwachtpost. Torenwachters waakten 's nachts over de stad om alarm te slaan bij brand. Om het half uur dienden zij 'hoog van de toren te blazen', als teken dat zij niet in slaap waren gevallen.

Praktische informatie
De beklimming is alleen geschikt voor mensen die goed ter been zijn. Vanwege de 288 treden is de kerktoren niet voor rolstoelen en kinderwagens toegankelijk. De tour duurt in totaal 1 uur. Per tour kunnen maximaal 15 deelnemers mee. Je wordt verzocht om op de dag van de tour 15 minuten van tevoren aanwezig te zijn.

Reserveren
Een kaartje voor de beklimming van de kerktoren kost €7,- voor volwassenen en €5,- voor kinderen (3 t/m 12 jaar) Tickets kunnen online gereserveerd worden via dehaagsetoren.nl. Je kunt tickets contant of per pin betalen bij Het Nutshuis naast de kerk (een half uur voor aanvang van de tours geopend). Op zondagen is Het Nutshuis niet geopend en betaal je aan de deur van de Grote Kerk zelf. Voor groepsboekingen dien je altijd vooraf te reserveren en worden de kosten aan je gefactureerd.

Bereikbaarheid
De Grote Kerk ligt in de binnenstad van Den Haag en is zowel met de auto, het openbaar vervoer als de fiets goed bereikbaar. Diverse parkeergarages bevinden zich op loopafstand van de kerk, zoals de Torengarage en City Parking. Nog makkelijker en sneller is het openbaar vervoer. Het Kerkplein is vanaf Station Den Haag Centraal prima te bereiken met trams 2, 3, 4 en 6 (halte Grote Markt). Vanaf Station Den Haag Holland Spoor kan je het beste tram 16 richting Statenkwartier nemen (halte Gravenstraat).

Gerelateerd nieuws

Je kunt weer een SOA test doen bij het JIP

28 jul

Mind Your Business

21 jul