Natuurlijke Pracht

Zaterdag 1 oktober 10:00

Tentoonstellingen

Kleuren met kracht, alsof ze niet vierhonderd jaar geleden, maar gisteren zijn gemaakt. Met verwondering én bewondering voor het hoogstaande vakwerk uit de zestiende tot en met de achttiende eeuw geeft de Terra Verde Collectie – een privécollectie Nederlandse keramiek van wereldniveau – een inspirerend overzicht van Nederlandse majolica, tegels en Delfts aardewerk. Met een blauwe grond, gemarmerd, of met ‘Italiaanse’ gele decoraties: niet alleen de zeldzaamste voorwerpen zijn verzameld, maar ook nog eens in een gave conditie. In de tentoonstelling Natuurlijke Pracht is deze bijzondere collectie vanaf 28 mei voor het eerst in het openbaar te zien.

Wat op jonge leeftijd begon met de aankoop van meubels en accessoires voor een nog aan te kopen woonhuis, groeide uit tot een indrukwekkende verzameling: de Terra Verde Collectie. De verzamelaar blijft anoniem, omdat zijn collectie niet is bedoeld om ermee te pronken. “Ik hoef er geen indruk mee te maken. Ik verzamel omdat ik me wil omringen met dingen die ik mooi vind en die in uitstekende conditie verkeren of zeldzaam zijn en een bijzonder verhaal vertellen. Als je iets koopt, dan moet het ook het beste in zijn soort zijn.” De collectie focust zich met name op majolica, glas, tin, meubelen en Delfts aardewerk, maar omvat bijvoorbeeld ook textiel en tegels.

De basis van de Terra Verde Collectie ligt bij een grote tinnen schotel. In 1976 werd de verzamelaar op een antiekbeurs getroffen door de schoonheid ervan. “De grijze kleur van dit natuurlijke materiaal geeft objecten een ongeëvenaarde, ingetogen uitstraling. Het is prachtig en krachtig van zichzelf, dus in de bewering dat tin ‘het zilver van de gewone man’ is, kan ik me totaal niet vinden.” In het Kunstmuseum worden enkele zestiende- en zeventiende-eeuwse tinnen schotels getoond, maar het grootste deel van de tentoonstelling richt zich op Nederlandse majolica, tegels en Delfts aardewerk.

Majolica is de voorloper van het wereldberoemde Delfts aardewerk. De Republiek der Zeven Verenigde Provinciën trok geschoolde vaklui uit Italië aan om de aardewerkproductie naar een hoger peil te brengen met de typische, veelal kleurrijke Noord-Nederlandse majolica als resultaat. Omdat er maar zo weinig van dit gebruiksgoed bewaard is gebleven, is dit type keramiek slechts in weinig collecties terug te vinden en is het lange tijd ondergewaardeerd gebleven. Het werd met name geproduceerd in Haarlem, maar bodemvondsten hebben uitgewezen dat het vroege aardewerk ook in steden als Rotterdam, Middelburg, Gouda en Harlingen is vervaardigd.

In Natuurlijke Pracht komen verschillende thema’s aan bod, waaronder majolica met bloemdecoraties en het zogenaamde ‘Haarlemse geel’. Dit laatste is in het midden van de zeventiende eeuw waarschijnlijk slechts korte tijd geproduceerd en gedecoreerd in een Italiaanse stijl met veel putti (engeltjes). Heel bijzonder is ook een vitrine met gemarmerd Delfts aardewerk. Van dit zeldzame product hebben wereldwijd slechts zo’n vijftig objecten de tand des tijds overleefd. Een mooi contrast met alle kleurenpracht vormt, naast de tinnen schotels, het wit Delfts. Ook hier is de fascinatie van de verzamelaar net als bij het tin gericht op de variatie van de vormen in plaats van op de decoraties.

Natuurlijke Pracht laat zien hoe mensenhanden eeuwen geleden uit een natuurlijk materiaal als klei prachtige objecten maakten. En hoe een liefhebber zich ontpopte tot een groot kenner die in de hele wereld op zoek ging naar unieke voorbeelden met een verhaal. Na zo’n vijftig jaar verzamelen is een groot deel van de keramiek uit de Terra Verde Collectie nu in Den Haag te zien. Aanleiding voor de tentoonstelling zijn de recent in eigen beheer uitgegeven deelcatalogi Natuurlijke Pracht 1 en 2.

Gerelateerd nieuws

Uit Het Gareel Festival

14 apr

WTFuture

18 nov