In heel Nederland wordt op 5 mei de vrijheid gevierd tijdens Bevrijdingsdag: in veertien steden vindt het Bevrijdingsfestival plaats. Dit jaar wordt niet alleen het einde van de Tweede Oorlog gevierd, maar wordt ook stilgestaan bij de huidige situatie in Oekraïne. In Den Haag wordt het Bevrijdingsfestival op het Malieveld gevierd. Het Vrijheidsvuur wordt traditiegetrouw in de nacht van 4 op 5 mei opgehaald in Wageningen. Het vuur komt ‘s middags aan bij de festivals en wordt in alle veertien festivalsteden tegelijkertijd ontstoken. 

Ambassadeurs van de Vrijheid

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei benoemt elk jaar Ambassadeurs van de Vrijheid die op 5 mei op de verschillende Bevrijdingsfestivals optreden. De artiesten worden met helikopters van Defensie naar de festivals gevlogen. Dit jaar zijn de Ambassadeurs van de Vrijheid Tabitha,  MEAU en Froukje.

Programma Bevrijdingsfestival 2023 Den Haag

Op het Malieveld zullen verschillende popartiesten uit Nederland optreden op de ASN Bank Stage: ADF Samski, Jeangu Macrooy, MaxineJett Rebel, Wezz, Rolf Sanchez, Housequake (DJ Roog en Erick E) en Froukje. 

Maar ook lokaal Haags talent laten zich zien op verschillende podia op het Malieveld:

  • Sena Performers Stage: R&B en Hiphop artiesten uit Den Haag en regio.
  • Haags Hiphop Centrum Area: jong talent in de vorm van DJ’s, beatmakers en breakdancers met breakdance-battles en graffiti workshops.  
  • HI The Hague Student Experience, alle hoger onderwijsinstellingen van Den Haag en een groot aantal studentenverenigingen presenteren zich hier aan het publiek en de hele dag draaien er Haagse dj’s.

Dit jaar vindt het inhoudelijk programma voor het eerst plaats in het onlangs gerenoveerde Provinciehuis. Op het VFonds Podium in het Provinciehuis treden Jonge Haagse Dichters op. Ook is er een Vrijheidscollege met Natascha van Weezel, een interview door Ron Fresen met Hans Jaap Melissen (Journalist voor de Vrede 2023) en een optreden van het stand-up comedygezelschap Puur Gelul met onder meer Paula Udondek, Maarten Spanjer en Derek Otte.

Het Bevrijdingsfestival Den Haag is nadrukkelijk méér dan een popfestival. Tijdens het evenement wordt op veel verschillende manieren aandacht besteed aan vrijheid, democratie en de rechtsstaat.

10 Jaar WeHague
Tijdens het Bevrijdingsfestival Den Haag viert WeHague het tienjarig bestaan. WeHague zorgt dat iedereen alles weet over wat er in onze mooie stad te doen is. Via Instagram, Facebook en op de website Wehague.nl delen zij Haagse hotspots en uit-tips die je absoluut niet mag missen. Op 5 mei vind je WeHague op het Sena Performers Stage. Tussen de optredens door gaan zij met jongeren in gesprek over de hotste topics van nu. Reken verder op leuke give-aways, winacties en andere challenges.

Veteranenontvangst
Nieuw dit jaar is een grote ontvangst van honderden (jonge) veteranen die op uitnodiging van burgemeester Jan van Zanen het Bevrijdingsfestival Den Haag bezoeken en een eigen area op het Malieveld hebben om elkaar te ontmoeten. Het concert van de tributeband ABBA Fever wordt door de burgemeester speciaal aangeboden aan de veteranen, als dank voor hun inzet voor vrede en veiligheid, in Nederland en elders in de wereld.

Andere vaste onderdelen op het festival zoals het Plein van de Vrijheid, de festivalmarkt, de zweefmolen en een terrein met kinderactiviteiten keren uiteraard dit jaar ook weer terug op het Malieveld.