2 February 2020 - 17:38

Sick plastic

Zwerfafval omzetten naar bruikbare duurzame producten, kan dat?! Bas van Sick Plastic bewijst dat dit kan en dat doet hij ook nog eens op een leuke manier. Bij Sick Plastic kun je door middel van workshops leren over de invloed van zwerfafval op mens, dier en milieu. Misschien klinkt dit nog niet heel spannend maar dat is het zeker wel. Je kunt namelijk leren nieuwe duurzame producten te maken van dit zwerfplastic. Hoe dit werkt en hoe dit project gestart is lees je hier...!

Toen Bas mee kon doen aan het wereldkampioenschap Adaptive surfing in California, is hij opzoek gegaan naar een gerecycled surfboard. Twee jaar daarvoor zat hij in het Paralympisch snowboardteam, en daarvoor was hij surf- en snowboardleraar. Het ging heel hard in die tijd met zijn topsport carrière, maar naast topsport was ook de natuur altijd belangrijk voor Bas. “Tegelijkertijd zag ik ook hoe we de aarde ermee kapot maakten.’’ Nu wil hij de tijd die hij ervoor investeerde in topsport gebruiken voor het beschermen van de aarde. In de tijd dat Bas op zoek was naar een gerecyclede surfboard (wat hij niet vond), vond hij wel een interessant verhaal van een designer uit Eindhoven die was afgestudeerd met een project waarmee hij plastic recyclen kleinschalig maakte, onafhankelijk van de grote industrie. Dit hield Bas bezig en zette hem ertoe een eigen shredder te bouwen van materiaal van de sloop. Hiermee kon hij zelf plastic tot kleine stukjes vermalen en die kon hij vervolgens omsmelten tot een nieuw product. Je kan het vergelijken met een taart bakken in een bakvorm in de oven. Als je het plastic niet op een te hoge temperatuur smelt verbrand het niet en kun je het omvormen.

Voor de lange termijn is het idee van Bas om een productielijn te maken, om met mensen te werken die nu nog afstand hebben tot de arbeidsmarkt. ‘’Stomme benaming eigenlijk. Eigenlijk is het de arbeidsmarkt die afstand heeft/neemt tot deze mensen,” voegt hij hier nog aan toe.

Tijdens workshops gaat het niet alleen om recyclen maar ook over bewustwording. Recyclen is maar een gedeelte van de oplossing. “Belangrijker is dat mensen zich ervan bewust worden dat we veel minder plastic moeten gebruiken.” En voegt Bas toe: “Dat geldt voor alle producten, ook voor kleding en dergelijke.’’ Hergebruik en investeren in duurzame producten daarvoor is de tijd echt rijp gezien de toestand van de aarde.

Om bewustwording op een leuke manier te testen eindigen de workshops met een spannende quiz over hoe we beter kunnen omgaan met het plastic probleem. Daarbij kunnen prijzen gewonnen worden zoals een duurzame drinkfles of een milieu vriendelijke tote bag. Want het grootste probleem is het plastic dat maar 1 of 2 keer gebruikt wordt en daarna wordt weggooit zoals flesjes en tasjes.

Wil jij ook zo’n sicke workshop bijwonen? Dat kan! Ook is het mogelijk deze activiteit te boeken voor bijvoorbeeld een teamuitje of kinderfeestje. Een workshop gaat al door vanaf 4 personen. Ook kunnen er extra activiteiten worden bijgeboekt zoals: voorafgaand op het strand gaan zoeken naar zwerfplastic of dit met kano’s vissen uit grachten, voor deze laatste activiteit is het gewenst dat kinderen en jongeren onder de 18 jaar een ouder meenemen. Het doel is om alleen met zwerfplastic te werken omdat dat vooral de schade aanricht aan de mens, dier en ecosysteem.

Workshop tickets kun je kopen via deze crowdfunding pagina

Op deze pagina vind je info over wat er te boeken valt en over de prijzen. Met het geld dat hiermee wordt verdiend investeert Sick Plastic in een groter project, bijvoorbeeld een bakfiets waarmee de Workshops ook bij jou plaats kunnen gaan vinden in de toekomst. Ga je boeken?!

 

Related news