18 December 2020 - 15:59

Na het bericht uit het torentje van afgelopen maandag, werd wel duidelijk dat de kerstvakantie heel anders zou worden dan normaal. Normaal is sowieso al lang geleden. Maar we moeten er het beste van maken!

Het blijft fijn (en mogelijk) om te voet of op de fiets een frisse neus te halen, iets lekker af te halen bij een lokale ondernemer en te genieten van de mooie plekken die onze stad rijk is.

Thuis kun je het ook extra gezellig maken of ongestoord je favo serie bingen. Hopelijk heb je een fijne plek en kun je deze tijd uitzitten. Maar voor sommigen brengt deze tijd extra spanning in huis. Hier wat tips:

1 Neem een time-out
Blijf rustig en maak je hoofd leeg. Zoek een plekje voor jezelf, ga even naar buiten of stomp in een kussen om je boosheid kwijt te raken. Heb je geen plek om even alleen te zijn? Doe oortjes in en luister wat muziek of kijk een filmpje, zo kun je je toch nog even afzonderen

2 Probeer een dagristme aan te houden
Je bent beter bestand tegen een onrustige thuissituatie als je voldoende slaapt, beweegt en eet. Probeer rond vaste tijden te slapen, plan je dag en probeer te blijven bewegen. Kijk of je een evenwicht kunt vinden in verplichtingen en ontspanning

3 Doe iets leuks
Spreek buiten af met een vriend of vriendin, ga buiten sporten, lees een boek, kijk een film of serie of doe iets creatiefs! Misschien kun je wel tekenen? Als je je eenzaam voelt is dat helemaal niet gek. Probeer dan elke dag (digitaal) contact te maken, naar buiten te gaan en te kijken wat wel goed gaat.

4 Praat met iemand
Als het kan is het natuurlijk altijd goed om ruzies thuis uit te praten. Gaat dat niet? Praat erover met iemand buiten je familie om. Bijvoorbeeld met een vriend of vriendin, buren of iemand van school. Er over praten met iemand die jij vertrouwt en jij je fijn bij voelt kan opluchten.

5 Chatten
Weet je even niemand om mee te praten? Geen probleem, er zijn allerlei organisaties die naar jou kunnen luisteren of je advies kunnen geven. Wist je dat je ook op veel websites kunt chatten? Bijvoorbeeld: veiligthuis, kindertelefoon, chattenhelpt, deluisterlijn, jiphaaglanden

6 Ouders met psychische problemen
Het kan zijn dat thuis de spanningen oplopen omdat (een van) je ouders te maken heeft met psychische of verslavingsproblemen. Neem een kijkje op de website kopstoring Hier lees je verhalen van andere jongeren en kun je in contact komen met een hulpverlener.

Kom je er zelf niet uit? Stel je vraag aan het JIP, zij denken met je mee! Tijdens de kerstvakantie is het JIP bereikbaar via whatsapp: 06-15 888 955 of via de chat op de website

Related news

Winternachten

13 jan

Haags Jeugdlintje

08 jan