Firma MES - De Gijzeling

Thursday 17 September 21:00

Theatre

Firma MES speelt De Gijzeling , een documentairevoorstelling over de vergeten vijfdaagse terreurdaad die 45 jaar geleden plaatsvond in Den Haag. Een gijzeling van vijf dagen met drie Japanse terroristen, elf gijzelaars, een miljoen dollar gevraagd losgeld, een Boeing 707, een politieke rel, neergeschoten agenten en een besnorde piloot die een volksheld werd. De theatrale reconstructie van Nederlands’ eerste grote gijzeling is van 9 t/m 20 september te zien op een nieuwe locatie: de 48 jaar oude poptempel PAARD in Den Haag.

Vrijdag 13 september 1974
Den Haag Vijf dagen voor Prinsjesdag dringen drie leden van het Japanse Rode Leger de Franse ambassade binnen en gijzelen elf mensen, waaronder de Franse ambassadeur. Vijf dagen lang verandert het Korte Voorhout in een afgesloten niemandsland. De gijzelnemers eisen de vrijlating van een in Parijs gearresteerde kameraad, een miljoen dollar en een Franse Boeing 707 om in te ontsnappen.

September 2020, 46 jaar later Firma MES vertelt het verhaal van de mensen achter deze ingrijpende gebeurtenis in een unieke theaterervaring. Het verhaal van de 21-jarige agent die in haar rug werd geschoten, van de besnorde piloot die een volksheld werd, van politici in ethische dilemma’s, van de beheerste Japanse onderhandelaar, en natuurlijk van de gijzelaars en gijzelnemers, waarvan er één nog altijd voortvluchtig is.

Related news

Wat zijn de risico’s van gebruik van alcohol, tabak en andere drugs op dit moment?

11 sep

Omniversum

08 sep